Средно образование в САЩ: Валерия Германова, ASSIST 2018-19

Вече съм тук почти три месеца и реших, че е време да разкажа как се чувствам и да съм напълно точна в преценката си, а не просто много развълнувана, както бях в началото.

Много съм щастлива! Имам чувството, че ASSIST са направили възможно най-добрият избор за мястото, където да прекарам тази учебна година. Обичам го – обичам прекрасното си приемно семейство, невероятното училище и страхотните нови приятели.

Откакто съм тук съм правила толкова много нови неща – ходих парти край басейн, почивка в Колорадо, автокино вечер, крос-кънтри срещи, Щатски панаир, връх Сандиа, танца Homecoming, Powderpuff американски футбол, Фестивал на балоните, Хелоуин парти и мноого други. Най-хубавата част е, че ме очакват още много такива, даже по-вълнуващи приключения.

Системата в една частна американска гимназия, като Albuquerque Academy, е, разбира се, много по-различна от тази в типичната българска. Тук сам избираш какви часове да взимаш всяка учебна година, според това какви са интересите ти и на какво ниво си. Задължително трябва английският и историята да са част от програмата, но всичко останало е въпрос на избор (и план). И тъй като не всички имат същите часове като теб, имаш различни съученици по различните предмети. Учителите също са много различни – отдадени са на професията си и рядко уроците им са под формата на лекции. Винаги са готови да отделят от свободното си време, ако имаш нужда от помощ или съвет.

Часовете, които аз взимам са английски, американска история, математика чрез моделиране, френски език и фотография и обработка. Любими са ми езиците, но сякаш всеки предмет има по нещо специално и уникално. Честно казано, математиката е най-голямото предизвикателство за мен, защото часът ми не е просто „нормална“ математика, а по-скоро такава със задачи за приложението на това, което учим в истинския живот. Да, по-трудно е, но вярвам, че си заслужава, защото е по-добър начин за учене, който ще ми е полезен занапред.

Аз съм част от Бизнес и Quizbowl клубовете, както и любимият ми – Речи и Дебати. Много е вълнуващо! С помощта на треньорката ми, подготвих интерпретативна реч за Америка и начинът, по който чужденците я възприемат. Преди седмица се явих на състезание по речи и стигнах до финалния кръг. Бях много щастлива, защото въобще не очаквах това, но ето, че се случи. Още едно доказателство, че всичко е възможно.

Хората. Все пак това е много важна страна на всяко ново място. Отново, мога да кажа само хубави неща: усмихнати, любезни, заинтересовани, мотивирани, учещи. Тук момичетата правят комплименти една на друга, а момчетата винаги задържат вратата. Всичко в училище е чисто и поддържано. Може да си оставиш чантата на средата на двора, никой няма и да си помисли да я вземе, а дори няма камери. Просто хората са такива.

Може и да е странно, но не ми е толкова мъчно за вкъщи, колкото очаквах. Толкова много неща ми се случват, с толкова много хора общувам, че не се сещам да седна да плача за това. Сигурно ще ми стане тъжничко по празниците, но определено имам начини да се почувствам по-добре.

Не преувеличавам… наистина всичко е толкова хубаво. Да, през последните три месеца съм стояла будна до късно, за да уча за тест, да пиша домашни, да се подготвям за презентация но усилията ми винаги се възнаграждават. Заслужава си!

Трудно е да намеря правилните думи за да благодаря достатъчно на всички от БАЧ и ASSIST. Прекарвам си страхотно тук и нямам търпение за всичко, което ме очаква.

БЛАГОДАРЯ.